
NW-ACPA/WSDOT     Meeting Minutes 
Thursday May 12, 2016  9:30 AM – 1:30 

WSDOT Cle Elum Maintenance Conference Room, I-90 Exit 80 
 

Present Name Company Present Name Company Present Name Company 

x Berg, Gary Salinas  Erickson, D WSDOT x Powell, Jim NW 
ACPA x Clark, Steve Acme x Jones, Dave WSDOT x Russell, Mark WSDOT 

x Dyer, Bob WSDOT x Larson, Larry WSDOT x Salinas, John  II Salinas 

 Davari, Moe WSDOT x Pipinich, Bob GMCC x Uhlmeyer, Jeff WSDOT 

 
Old Business:  
 
13-01 Time of placement for end dump trucks needs to be extended to match 6-02.3(4)D.  
4/15/2013 – The time constraint is in Section 5-05.3(3)B. This specification allows the concrete to be delivered 

to the job site in nonagitator trucks provided it is fully discharged no later than 45 minutes after the 
introduction of mixing water to the cement and aggregates. Section 5-05.3(8)C, states that when a pour is 
discontinued for more than 45 minutes a transverse construction joint shall be installed. The goal is to insure 
the concrete is plastic enough when placed to prevent a cold joint from forming. The real issue is not the 
time in the nonagitator truck but the travel distance. The longer you travel the more likely you are going to 
have segregation, caused by vibration of the concrete. It was asked if a conveyor system between the truck 
and the paving machine would remix the concrete. There are some screws in the hopper to move the 
material, but they were not meant to remix the concrete. It was decided that the Industry would come back 
with a proposal for change to the time limit.  

10/7/2013 - Wisconsin has developed a specification that Jim Powell handed out. This specification is based on 
concrete temperature at the time of placement. It suggests that you could place concrete pavement up to 
60 minutes after batching when a retarder is used. ACPA has no guide lines on this issue. It was noted that 
we would rarely have a problem placing concrete within 60 minutes.  

10/20/2014–It was agreed that the next step to move this issue forward is for Industry to propose spec 
changes.  WSDOT was inclined to like the example from Wisconsin provided at the last meeting.  It allows 
added time for placement (1) if the temperature (concrete or air?) is below a specified temperature or (2) if 
a set retarder is approved in the mix design. 

4/6/2015 – Agreed that if the mix stays below certain temperatures we could extend the time.  Jim Powell 
provided a draft of a proposed spec (attached). Dyer agreed to prepare a draft spec to extend time if 
temperatures are low enough. 

10/21/2015 – WSDOT is OK with extending the time to 60 minutes provided the mix is 60◦ F or lower.  

Attachment #1 is the handout from our previous meeting.  Bob Dyer provided another draft spec for 
discussion, allowing up to 75 minutes conditioned on the concrete being less than 75 degrees F at the time 
of placement, a set retarder is used, and the contractor accepts the risk. (attach #2) It seemed that there 
was agreement that 60 minutes, rather than 75 minutes, is where we want the revised spec to be.  Jim 
Powell will review the drafts and provide a revised version at the next meeting. 

May 12, 2016 – Jim Powell provided a draft revised spec (attach #13-01a).  After discussion, consensus was 
reached that Jim’s proposal was acceptable. Bob Dyer will get the revision into the August 2016 
Amendments. (Actual revision attach 13-01b)  
 

13-02 The requirement for that the asphalt  base surface temperature not exceed 90ºF needs to be examined. 
It was believed that this relates to placing concrete pavement over the top of recently placed Hot mix Asphalt 
(HMA) and that the temperature of the HMA should cool down to 90ºF before the concrete is placed.  
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4/15/2013 – The group wasn’t sure there is a problem here, there are options paving at night, or using water to 
cool down the surface temperature. Pavecool was mentioned as a tool that can be used to predict HMA 
pavement cooling rates. The concern is with early age cracking. Jim Powell and Jeff Uhlmeyer agreed to use 
HIPERPAV and determine if we are being too conservative.  

10/7/2013 – It was suggested that we use HIPERPAV to analyze and allow increases in temperature. It was noted 
that the risk of cracking is from the bottom up. It is basically a strength gain vs. shrinkage issue. We rarely 
see pavement cracking outside the contraction joints. The HMA acts as a heat sink. HIPERPAV would allow 
for condition specific temperatures to be utilized. Kurt suggested using the standard specification 
temperature of 90° F and allow for HIPERPAV to be utilized to demonstrating that a higher temperature 
could be allowed. Jim and Jeff will demonstrate HIPERPAV at our next meeting. Action Item: Jim Powell and 
Jeff Uhlmeyer prepare a demonstration of HIPERPAV. 

4/21/2014 – We were not able to demonstrate the HIPERPAV program. 
10/20/2014 - It was stated that HIPERPAVE is not useful at this time.  It was noted that the 2012 Standard 

Specifications required that asphalt treated base temperature shall not exceed 90◦F and the 2014 Standard 
Specifications no longer has this requirement.   Dave Erickson agreed to review WSDOT records to find out 
why the maximum temperature of the underlying asphalt treated base was deleted in the 2014 spec book.  
Industry indicated it would prefer to manage the risk for cracking caused by warm underlying asphalt 
treated base without a contractually mandated maximum temperature of the underlying asphalt base 
material. 

4/6/2015 – Jim Powell will look at what other States do. 
10/21/2015 –Jim Powell  update: This issue is about the base material on which the PCCP is placed, and is not 

limited to only asphalt base material. WSDOT inadvertently removed from the 2014 [and 2016] spec book a 

spec  stating that the max temp of asphalt treated base, when paving on asphalt treated base, is 90◦F.  Jim 

reported that Iowa, Pennsylvania, and Minnesota say no paving on any base that has a temp greater than 

120◦F.  Dave Erickson agreed that 120 degrees F is OK based on what other states do and recommended by 

national research.  Jim Powell agreed to provide a draft spec by the next meeting.  Attachment #3 shows the 
spec under consideration. 

May 12, 2016 – Jim Powell provided a handout of the Minnesota spec (attach 13-02a) for discussion.  He 
proposed that the 2012 WSDOT spec be used, but the max surface temperature be increased, from the 
present 90 F, to 120◦ F. No one present expressed any objection. Bob Dyer confirmed after the meeting that 
this is acceptable to Dave Erickson.  Bob Dyer will get this into the August amendments package. The 
changes submitted are shown in attach 13-02b. 

  
13-03 Smoothness requirements for PCCP rehabilitation  
10/7/2013 – The bid item under section 5-05.5 “Ride Smoothness Compliance Adjustment” was recently placed 

in a PCCP grinding project (section 5-01). This created an issue in that the adjustment is calculated by 
multiplying the unit contract price for cement concrete pavement, times the volume of concrete, times the 
Ride Smoothness Profile index. The problem is that we pay for grinding by the square yard not cubic yards. 
Currently we wouldn’t pay an incentive for grinding. The question was asked if we should pay an incentive 
for grinding. It was concluded that the small panel replacements were not a big deal and would not be 
considered for incentive. Jim Powell pointed out the International Grooving and Grinding Association ( IGGA) 
is working on a smoothness specification. Jim Powell said he will see if he can get a copy and send it out to 
the group.  

4/21/2014 – Jim reported that the IGGA Specifications were not available yet. The Departments van is being 
equipped with a line laser that should take out any variability due to tinning. There are two ways to go about 
smoothness specifications absolute or percent improvement. The Department uses three different 
schedules of pay factors for the smoothness of HMA. IRI can vary depending on the time of the day. You can 



NW-ACPA Agenda 
May 12, 2016 

Page 3 of 5 
 

use a lightweight vehicle or a Ride Van. Contractors prefer to have the information collected by the Ride Van 
when bidding. The walk through worked well on a recent project. Having the ability to get out and look at 
the road with traffic control in place is great. Action Item: Jim Powell to get a copy of the IGGA smoothness 
Specifications. 

10/20/2014 – The IGGA smoothness spec is still not published.   Contractors did not support using IRI for 
smoothness.  They prefer the California Profilograph (CP) for measurements.   Dave Erickson said he is 
drafting a new smoothness specification using IRI and that it will likely be sent to industry committee 
members for comment before our next meeting. 

4/6/2015 – Jim Powell provided the IGGA Guide Specification: Conventional Diamond Grinding for Pavement 
Preservation (Attached). WSDOT indicated it is waiting for a new PCCP contract to obtain data. WSDOT has a 
line laser for PCCP. WSDOT has a draft of a draft spec that is waiting on data from the Snoqualmie Pass 
contract before sharing the draft outside the department. 

10/21/2015 – Discussion – Jim Powell focused the discussion by reminding the group that his concern is in 
regard to an incentive/disincentive for smoothness on grinding projects.  There is currently no bid item for a 
smoothness penalty for pavement placed under the Section 5-01 specs.  Jeff Uhlmeyer is working on a spec 
similar to the HMA smoothness spec – this will eliminate the issue of Section 5-01 not having a unit price for 
concrete.  Further discussion at next meeting. 

May 12, 2016 – After some discussion it was agreed that Jeff Uhlmeyer, Mark Russel, and Bob Dyer would 
develop a draft spec and issue it as soon as possible this spring. 

 
14-02  Stringless/laser control for slip-forming 
April 21, 2014 Section 5-05.3(7)A Slip-Form Construction is kind of bland on this issue. As of now it says "The 

alignment and elevation of the paver shall be regulated form outside reference lines establish for this 
purpose". With todays advancement in slip-form paving the move to laser/stringless controls need to be 
addressed. I would propose something like this. "If the Contractor proposes to use any type of automatic 
laser controls, submit a detailed description of the system and perform a trial field demonstration in the 
presence of the Engineer at least one week prior to start of paving. Approval of the control system will be 
based on the results of the demonstration and on continuing satisfactory operation during paving." Johnnie 
Zabel of Salinas Construction reported that they completed a one hundred percent string less job by change 
order. They used a Leica product. They basically generated a 3 D model of the job, set up two total stations 
that sent information to the paver, and used GPS rovers behind the paver as a check. The project was 500 
foot section of flat ground. Jim Powell noted that the industries uses laser screeds to produce super flat 
floors fast.  

10/20/2014 – It was suggested that stringless technology be allowed by the specifications.  WSDOT seemed to 
have no objection.  Bob Dyer will provide a draft of the change before the next meeting. 

4/6/2015 – Bob Dyer – Nothing to report. 
10/21/2015 – Bob Dyer provided a draft spec (attachment #2). It was suggested that the options in the draft be 

expanded to include robotic technology, and wireless or stringless technology.  Jim Powell will provide a 
draft at the next meeting consolidating the ideas. 

May 12, 2016 – Jim Powell provided a draft proposed spec (attach 14-02).  No objections heard.  Bob Dyer will 
get this change into the August 2016 Amendments. 

 
14-03 Alternate material for the installation of dowel bars and tiebars in existing PCCP  
4/21/2014 – Jim Allen of ACME Paving brought samples of and discussed using AMBEX Cementitious Anchoring 

Capsule for tie bars and dowels. This is a dry pre-mixed cement grout that is contained in a water permeable 
wrapping. Once the grout capsule is saturated in water it becomes a fast setting grout. The system was 
reported as being used in Minnesota, New York and Idaho. It was suggested that we contact Mark Gaines, 
The Bridge Construction Engineer to see if the structural side of the house had any experience with the 
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system. Mark’s comments were “ I am not familiar with Ambex AAC and don't believe we have ever used a 
product like this for bridge or structure applications. Based on the data sheet, it seems like a good product 
with documented pull-out capacities. While you aren't looking for pull-out capacity, a high pull-out capacity 
provides some indication that the hole has been completely filled with a high-quality material. A couple 
things that could be concerns. I would imagine that dowel bars see considerable cyclic loading as heavy 
vehicles pass over the joints. I'd have some concern that this product would not hold up as well as an epoxy 
to repeated cyclic loading over a number of years. Cementitious products are likely more brittle and less 
pliable than epoxy-based product. The other thing you may want to look at is whether this product is 
suitable for horizontal anchoring like you would have with dowel bars. The data sheet doesn't identify if this 
is appropriate for only downward vertical anchors or if it works for horizontal anchors. Epoxy product data 
sheets are usually very specific with respect to what applications that are suitable for. I have not heard 
anything about 9-20 products bonding better to dry surfaces. However, I very quickly took a look at three of 
the products covered by QPL 9-20.2 (SikaQuick 2500, Tamms Express Repair and Quikrete FastSet DOT Mix). 
All three of these products require saturated surface dry conditions before placement. I assume the other 
products do as well, but I didn't check. From my experience, we would always rely on following the 
manufacturer's recommendations for proprietary products like these. Deviating from these 
recommendations could product a product that doesn't achieve the properties identified in the data sheets. 
If there is research on this, could you have NW-ACPA forward it on to us/me?” Action Item: Jeff Uhlmeyer to 
check with other states and then possibly look for a job to try them on.  

10/20/2014 – No discussion at today’s meeting.  Robert Seghetti  agreed to follow up at next meeting. 
4/6/2015 – No discussion. 
10/21/2015 – Steve Clark will follow up.  
May 12, 2016 – Steve Clark explained that the problem needing to be fixed is that industry is looking for a more 

economical means s to anchor tie bars than by using epoxy - for projects with small quantities of tie bars. 
This issue relates to tie bars only, and not to dowels. Industry is seeking approval to use grout to anchor the 
tie bars, as an option to the epoxy that is currently required.  Messrs. Uhlmeyer and Russell indicated that 
they would be OK with grout in this application as long as the annular space is completely filled.  Bob Dyer 
agreed to draft a spec and send it out for review as soon as possible this spring. 

15-01 Resurrecting the NW-ACPA/WSDOT Joint Training for PCCP 
4/6/2015 Jim Powell introduced this topic.  Jim Powell and Jeff Uhlmeyer will discuss the potential for setting up 

joint training. 
10/21/2015 – Jim Powell and Jeff Uhlmeyer reported they are working on it. They hope to propose date at the 

next meeting. They are currently thinking that one class on each side of the state might be best.  
May 12, 2016 – Jim Powell and Jeff Uhlmeyer agreed that the target date of the next training is spring 2017. One 

class will be in eastern WA, one in western. Jim and Jeff will work together to develop specifics and agenda 
items. 

15-02 Recycled Concrete Aggregate 
4/6/2015 – Dave Jones reported that WSDOT is looking at using recycled concrete aggregate in Commercial 

Concrete, and looking into using recycled concrete aggregate in concrete pavement.  Jim agreed to send 
Dave an example spec. 

10-21-2015 Jim Powell provided several handouts:  “Guidelines for Using RCA in Concrete Paving Mixtures”  by 
ACPA (attache #4); “Aggregate for Use in Portland Cement Concrete Pavement “ from South Carolina DOT 
(attach #5); Powerpoint presentation “PCC Recycling – I-95 Florence, S.C. “ from South Carolina DOT (attach 
#6).  Other handouts are: draft of changes to the WSDOT Standard Specs and Construction Manual regarding 
recycled concrete aggregate that will become effective April 4, 1016 (attach #7). 



NW-ACPA Agenda 
May 12, 2016 

Page 5 of 5 
 

May 12, 2016 – Dave Jones provided a handout (attach15-02) showing changes that will be made to the 
standard specs which will allow recycled coarse concrete aggregate to be used in cement concrete 
pavement.  Item closed. 

 
New Business 
 
16-01 Smoothness requirements when paving next to existing pavement. 
May 12, 2016 – Industry is concerned that it is impossible to match a pre-existing joint (or newly-paved HMA 

joint) and simultaneously meet specs for PCCP pavement smoothness, and this is becoming a more common 
WSDOT expectation with projects that have stages and traffic switches.  

 
16-02 Thickness measurement. 
May 12, 2016 – ACPA’s concern is that measuring cores cannot be done as accurately as needed, given the large 

area each core represents. Industry’s preference would be to use a precision survey, done before and after 

paving, to form the basis for calculating pavement depth. It was acknowledged that we will still need to take 

cores for density measurement. Bob Dyer agreed to research other owner’s methods for measuring PCCP 

pavement depth. 

16-03 Limits on changes to mix design aggregate weights. 
May 12, 2016 – Regarding the question of whether or not the tolerances for batch weight adjustments on fine 

and coarse aggregate (in part 3 of Section 5-05.3(1)) are reasonable or not and why they changed from the 

2014 specs, Dave Jones provided a spreadsheet handout (attach #16-03) that shows sample calcs that 

various limits on mix design adjustments would make on bin weights. After discussion it was decided that 

Dave will consider this issue further. 

16-04 Proposed changes to 3 foot minimum width in 5-05.3(6). 
May 12, 2016 – ACPA noted that the tracks on paving machines have gotten wider over recent years, and the 

three foot minimum width of prepared subgrade beyond the area to be paved (in 5-05.3(6) is sometimes not 

enough – requesting WSDOT to increase the minimum to 4 feet. 

16-05 Restrictions on vibrations caused by adjacent work on early cure of PCCP. 
May 12, 2016 – ACPA voiced concerns that WSDOT specs have no restriction on vibrations caused by nearby 

equipment during the early cure of PCCP, which can lead to cracks in the panels.  

 

Next meeting:  October 27, 2016 at Bullfrog.  Start at 10:00 AM. 
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